Magere Hein, maar dan anders…

De dood is voor velen een bron van angst en een mysterie dat al eeuwen lang vragen opwekt bij de mensheid. De angst om een geliefde te verliezen staat bij veel mensen op nummer 1. Daarnaast zijn er ook veel vragen over de dood, niemand die het overkomt kan het immers navertellen!
Wat gebeurt er als je sterft? Is al het leven eindig en zo ja, is ons universum dan ook eindig? Om het verdriet en mysterie een plek te geven, ontwikkelden vele culturen rituelen en mythische figuren rondom de dood. We gaven de dood als het ware een ‘gezicht’. “Magere Hein” heet hij in Nederland, maar elke cultuur heeft zo zijn eigen variant op deze mythische figuur.

Hetmysterie.nl publiceerde hier in maart een interessant artikel over (zie: Bron), maar wij hebben het hieronder voor u samengevat!

Magere Hein en Pietje de Dood
De mysterieuze auteur schrijft dat de herkomst van de naam “Magere Hein” moeilijk te achterhalen is. Waarom geen “Magere Jan” Of “Magere Piet”? In Vlaanderen heet hij dan ook “Pietje de Dood”. De naam zal dus waarschijnlijk willekeurig zijn.

Het feit dat hij mager is, komt doordat hij vaak als skelet wordt afgebeeld.

Thanatos en Griekse Mythes
Volgens Hetmysterie.nl is de Griekse Thanatos een van de vroegste representaties van de dood. Hij was de god van de geweldloze dood. In tegenstelling tot onze Magere Hein was Thanatos een aantrekkelijke man. Hij had vleugels en een uitgebrande toorts en leidde mensen naar de onderwereld.

Hieruit kunnen we concluderen dat deze mythe is ontstaan door een geloof in leven na de dood. Een bron van troost voor veel mensen.

Yama
“Yama is de Hindoestaanse doodsgod” schrijft hetmysterie.nl. Als de zoon van zonnegod Vivasvat en de godin van de wolken (Saranyu-Samjna), beoordeelt hij zielen na hun sterven. Hij ziet er ook een stuk kleurrijker uit dan onze magere Hein. Hij heeft een blauwe of groene huid, rode ogen en draagt meestal rode kleden.

Nadat je sterft kom je volgens de Hindoe’s in Yama’s paleis waar alles wordt opgelezen wat je ooit in je leven hebt gedaan. Yama besluit of je een beloning of straf verdient. “Bij een negatief oordeel kan de ziel worden verbannen naar een van 21 helse oorden.” Maar is Yama goedgeluimd, kan het anders aflopen: “Andere opties zijn onsterfelijkheid en geluk in het koninkrijk van Yama, of worden herboren en een herkansing krijgen op het leven van een goed leven.” In dit verhaal zie je ook het geloof in reïncarnatie terug.

Banshee
Een vrouwelijke geest uit de Ierse mythologie. “De naam komt van baintsíde, wat “vrouw op de feeën heuvel” betekent. De eerste vermelding van Banshees stamt al uit de 14e eeuw.”

Hetmysterie.nl schrijft dat het een oude traditie is dat een vrouw luid zong, huilde en jammerde tijdens een Ierse bruiloft. Het lijkt ons heel erg ongezellig en dat vonden de Ieren blijkbaar ook, want de jammerende vrouw werd verbannen naar het rijk der fantasie! Ze werd uiteindelijk een bovennatuurlijk wezen dat jammerde om iemands heengaan. Tegenwoordig bestaat De Banshee alleen als een soort van heks (oude vrouw met vodden en eng haar) die jammert om de naderende dood. Als je haar kreet hoort, kun je je dus maar beter bergen.

Nog altijd beter dan dat ze je bruiloft verpest!

La Calavera Catrina
Dat de dood ook vrolijk en kleurrijk kan zijn, bewijzen de Mexicanen! “La Calavera Catrina (“de schedel Catrina”) is een Mexicaans symbool van de dood, sterk verwoven met de belangrijke feestdag Dia de los Muertos (“dag van de doden”), waarop gestorvenen worden herdacht en vereerd. Deze feestdag viert een band met overleden geliefden die je nergens anders vindt. Catrina verbeeldt daarmee de unieke verhouding van Mexicaanse cultuur tot het hiernamaals.”

Hetmysterie.nl zocht voor ons uit dat de wortels van Catrina liggen bij de Azteekse godin Mictecacihuatl. De moderne versie werd in het begin van de twintigste eeuw vormgegeven door José Guadalupe Posada.

The Grim Reaper
De internationale versie van onze Magere Hein! (letterlijk vertaald: “de grimmige oogster”)

Volgens dit artikel ontstond deze variant in de 14e eeuw. Er heerste pest in Europa en eiste heel wat levens. De pest werd ook wel “De Zwarte Dood” genoemd en niemand leek er grip op te hebben. “Het is dan ook niet gek dat juist in deze periode een figuur als de Grim Reaper bekend werd, op het oog willekeurig in de rondte maaiend met zijn zeis om de zielen van zieken te oogsten.” aldus Hetmysterie.nl

Bron: https://www.hetmysterie.nl/magere-hein-persoonlijkheden/