5 jaar Ghost Tours!

Dit jaar bestaat Ghost Tours 5 jaar! Het begon allemaal in Breda waar de originele Ghost Tour nog steeds te bezoeken is. Maar het ging er toen net iets anders aan toe.

Het ontstond in augustus 2015 toen ik  onderweg naar mijn toenmalige bijbaantje langs twee prachtige oude gebouwen fietste. Even zie ik iets voorbij schieten achter de ruiten van het gesloten oude weeshuis, en vraag me af of er misschien spookverhalen bekend zijn over dit gebouw. Ik heb ooit een aantal historische tours gezien in Engeland en dat zette mij aan het denken. Nog diezelfde avond duik ik achter mijn computer. Tot de vroege uurtjes in de nacht zoek ik op het internet naar de duistere geschiedenis van de stad, en zo ontstond het idee om in Breda een Ghost Tours op te zetten.

In de weken erna volgen vele bezoekjes bij de stadsarchieven en gesprekken met archeologen en theatermakers. Stukje bij beetje werd er met veel mensen gewerkt om er een leerzame maar vooral gruwelijk spannende tocht van te maken. Er moet gewerkt worden aan kostuums, monologen en er moet natuurlijk een website gebouwd worden. Allemaal dingen waar ik toen nog weinig vanaf wist.

In november dat jaar ging de Ghost Tour officieel in première! En die leek nog niet op de tour die je vandaag in Breda kunt lopen. Zo begon de tour op de bouwplaats van een oud klooster (wat nu een luxe hotel is) kende de tour nog een paar andere verhalen, en moesten alle kaartjes via een e-mail adres gereserveerd worden (en die moest ik dan allemaal handmatig beantwoorden en in de agenda schrijven).

In de loop der jaren zijn er andere creatieve ondernemers aangehaakt om een collega-tour op te zetten in andere steden en ook zij brachten hun expertise en kennis mee. Al 5 jaar lang werken wij eraan om onze Tours tot de beste in zijn soort te maken en verfijnen wij nog iedere week onze feiten, routes en technieken. Ook tijdens dit jubileumjaar staan we te springen om meer nieuwigheden uit te rollen en kijken we er naar uit om ook de volgende 5 jaar de duistere locatie te laten zien aan jullie stervelingen.

Met spookachtige groet,
Bram Limberger