Column Den Bosch

Voordat je als stadsgids op pad gaat en je het publiek meeneemt richting de duistere zijde van de stad, hebben wij er als stadsgidsen al enkele uren aan voorbereidingen op zitten. In deze column neem ik u, de mysterieuze stadsgids van Den Bosch graag mee achter de schermen, zodat u een klein kijkje in de Ghost Tours keuken kunt nemen.

18:00 uur – Alles klaar?

Het begint iedere vrijdag- of zaterdagavond en soms zelfs ook op andere avonden, wanneer we een reservering hebben voor een privé tour, al rond 18:00 uur. Voordat we starten, controleren we of alle spullen klaar liggen, zoals een opgeladen pin-apparaat en of de schone onderkleding al klaar ligt en niet onbelangrijk of de lantaarns die onze bezoekers krijgen, niet nog gerepareerd moeten worden en of de lichtjes werken. Hierna print ik de reserveringslijst. Hoeveel stervelingen kan ik verwelkomen bij de toegangspoort? Niet onbelangrijk; Zijn er nog speciale zaken waar ik rekening mee moet houden, zoals tickets met een aanbieding of speciale verzoeken.

18:30 uur – Transformatie

Voordat ik mezelf verander in de lijkbleke verschijning, scheer ik mezelf altijd even glad. Dit is prettiger met grime, die we daarna aanbrengen. Tijdens de grime voorbereidingen werken we met verschillende producten waarmee we verschillende lagen aanbrengen en kunnen zorgen voor goede schaduw werkingen. Dit is echt een vak apart, voordat je, je eigen gezicht kent en weet waar je de lijnen en accenten het beste kunt leggen. Het grimeren duurt ongeveer 2 uur aan het begin van het seizoen, maar waarna je er weer handigheid in hebt lukt het soms zelfs in een uur en een kwartier.

19:30 uur – Italiaantje

Hierna heb ik als ik geluk heb nog tijd voor een stevige bak koffie en houd ik een Italiaantje, dit is een term uit de theaterwereld, waarbij je de teksten snel doorneemt Voorafgaand aan ieder tour kies ik één van de verhalen uit mijn tour. Ter voorbereiding is dat iedere tour één van de negen verhalen.

Daarnaast geef ik mezelf ook iedere tour een opdracht mee. Dit geeft mij focus en zorgt voor de kwaliteitsbewaking, dit hebben wij hoog in het vaandel staan. Neem nou bijvoorbeeld: ‘Vandaag ga ik extra goed letten op de stiltes in mijn verhalen, zodat de spanning nog meer toeneemt bij het publiek’ of ‘Vandaag staat de interactive die ik met het publiek heb centraal en kijk ik of ik daar een nieuwe ingang voor kan vinden’. Langzaam aan transformeer ik naar mijn personage, het personage dat ik de rest van de avond gestalte mag gaan geven. Hoe verder ik de voorbereidingen in duik hoe meer ik in mijn rol kom. Het is als een heerlijk zittende jas. Telkens weer , begint het te kriebelen en dat is altijd zo’n fijn gevoel.

20:00 uur – Laatste puntjes, 30 minuten voor aanvang

Hierna laad ik alle materialen in de auto en vertrek ik rond 20:00 uur richting het centrum van ‘s-Hertogenbosch. We parkeren de auto in de parkeergarage en rond 20:15 uur loop ik naar het startpunt, vanwaar de locatietheatervoorstelling zal beginnen.

22:30 uur – Door het afvoerputje…

Na afloop van de tour verdwijnt de mysterieuze stadsgids weer in de duistere steegjes van de stad. Dit is wat het publiek meekrijgt. In werkelijkheid, zit onze Ghost Tours avond er dan nog niet op. Thuis aangekomen worden alle materialen gecontroleerd en klaar gelegd, kleding gewassen, zodat je bij de eerstvolgende tour alweer voorbereid bent. Eventuele verslete kleding of schoenen worden gerepareerd.

Dan komt er ook deze avond weer echt een einde aan de Ghost Tour en spoel ik mijn personage weg door het afvoerputje van de douche, waarna de mysterieuze stadsgids echt richting het ondergrondse gangenstelsel gaat, waar ik over vertel in mijn Ghost Tour. Zo is de cirkel dan ook ieder week weer rond.

Wilt u weten wat er allemaal in het ondergrondse van Den Bosch plaatsvindt? Hopelijk zien wij u dan snel bij een van de Ghost Tours in Den Bosch.. Als u durft tenminste…