‘Leuk wist-je-dat-je uit Tilburg

Vol overtuiging wijs ik naar een gezellig terras op de Heuvel. “Daar, precíés op díé plek stond honderden jaren lang de galg, waar honderden, al dan niet duizenden mensen op gruwelijke wijze aan hun eind kwamen”. Veel gasten die met de Tilburgse Ghost Tour meelopen, vragen zich af hoe de gids dit weet en hoe “precies” die locatie is. Nou, heel precies!

Tijdens mijn vooronderzoek stuitte ik op een oude kaart van Tilburg waar een galg op de Heuvel te zien is. Archieven bevestigden de aanwezigheid van die galg ook, maar ja, de Heuvel van toen lijkt niet echt meer op de Heuvel van nu! Gebouwen zijn moeilijk herkenbaar en zelfs met de iconische driehoekige vorm (ontstaan door herdgangen), was de exacte locatie moeilijk te bepalen.

Toch wilde ik dat persé, want “De grond onder uw voeten is doordrenkt met het bloed slachtoffers van gruwelijke martelpraktijken” is een stuk spectaculairder dan: “Ik denk dat daar ongeveer de galg heeft gestaan, maar het kan ook 200 meter de andere kant op zijn.”

Ik beet mij dus vast in dit lugubere stukje geschiedenis, niet wetende dat ik na een lange zoektocht de oplossing zou vinden in mijn eigen familie. Na vele mailtjes, appjes en telefoontjes met Tilburg kenners en archief spitters, bedacht ik me opeens dat mijn eigen broer Koen archeoloog is.

Ik stuurde hem de kaart die ik had gevonden en met een stukje software dat hij op zijn werk gebruikt, kon hij me zelfs het huisnummer geven van de tent die er vandaag de dag zit. Van dat huisnummer schrok ik enorm, want ik had inmiddels via oud-werknemers van die tent een gruwelijk spookverhaal ontaard… Zouden dit spookverhaal en de locatie van de galg het met elkaar verbonden zijn?

Je komt er alleen achter als je met ons meeloopt