COLUMN: BREDA

Elke maand laten wij één van de Ghost Tours gidsen aan het woord in deze column. Zij vertellen u over het reilen en zeilen achter de schermen en daarmee geven zij u een kijkje in de spreekwoordelijke keuken. Bram Limberger gids van Ghost Tours Breda, kruipt deze maand opnieuw in de pen en vertelt u over ‘de sterfelijke co-host.

We zijn al even onderweg in het vijfde seizoen van de Ghost Tours, en we hebben bij elkaar al honderden rondleidingen mogen geven. Maar de ene avond is de andere niet. 

Het succes van onze tours is in grote mate afhankelijk van de tientallen omgevingsfactoren in de stad. Niet onbelangrijk is het weer, want elk weertype kan de sfeer maken of breken. Maar wie een tour heeft meegelopen heeft misschien wel gemerkt dat niet elke sterveling weet hoe ze moeten reageren op onze groepen. Regelmatig worden wij als geesten nageroepen of onderbroken tijdens onze vertellingen…. ‘Horror Clowns’, ‘vervloekte Kabouter’, ‘Ey, het is geen halloween!’ Soms kunnen we reageren met een grapje, maar soms ontstaan er onprettige situaties.

Dronken of verwarde personen die dwars door de verhalen praten, of de groep dreigen lastig te vallen. Helaas is het voor ons niet ongebruikelijk om in te moeten grijpen in deze situaties.

Daarom lopen er regelmatig (bij sommige tours permanent) co-hosts mee. Je weet wel, die mannen en vrouwen in Ghost Tours jassen, die stilletjes achteraan de groep in de gaten houden. Terwijl jullie genieten van de verhalen houden zij de boel in de gaten, staan ze omstanders te woord en grijpen ze in als een situatie vervelend of ongemakkelijk wordt. Onze co-hosts zorgen voor jullie en onze veiligheid en ze zijn, ook al staan ze niet op de voorgrond, een belangrijke sleutel voor een succesvolle tour. En ook al kunnen ze het weer niet beïnvloeden, ze zijn onmisbaar voor Ghost Tours Nederland! Dus dank na afloop niet alleen de ‘Ghost Host’, maar dank ook die stille man/vrouw die op ons let als we jullie meenemen naar de wereld van de doden.

– Bram Limberger

Ghost Tours Breda