INTERVIEW: TILBURG

Een nieuw jaar, met een nieuw terugkerend item in onze Ghost Tours Nederland nieuwsbrief. De komende maanden leggen de gidsen van het geheime geesten genoodschap een kruisverhoor afWij willen hiermee de persoon achter de mysterieuze stadsgidsen aan u voor stellen. 
Deze maand trappen wij af met Anne Timmermans, zij is de mysterieuze gids van Ghost Tours Tilburg en lid van het geesten genoodschap sinds 2015-2016.  

Voordat jij gestart bent met de wekelijkse Ghost Tour heb jij onderzoek gedaan. Wat is het leukste feit dat je hebt gevonden over jouw stad in je voorbereidend onderzoek?  

‘Mijn broer is archeoloog en met zijn hulp en hulp van een oude landkaart, heeft hij exact kunnen bepalen waar die galg precies had gestaan. Dat is natuurlijk al vet, maar na mijn eerste tour kwam er onverwacht nog wat informatie bij die mijn hart sneller deed kloppen! Aan het einde van mijn allereerste tour komt een meisje heel verlegen naar me toegestapt. Ik vroeg me al af of er misschien iets aan de hand was, want bij het verhaal op de Heuvel, over de locatie van de galg en het lot van Jan Schrok, leek het alsof ze elk moment flauw kon vallen! Toen kwam de aap uit de mouw. Zij was al jarenlang in dienst bij de horecaonderneming die bij het terras hoort waar de galg heel lang heeft gestaan. Vervolgens vertelt ze mij een ongelofelijk gruwelijk verhaal over een vreemde vondst die in dat pand ooit tussen 2 muren is ontdekt. Het personeel maakte er grapjes over, maar die vondst, wist ik, duidde op een eeuwenoude bijgelovige traditie om geesten te vangen. Creepy dus…’ 

Welk moment zal je nooit meer vergeten en kun je ons vertellen waarom dit zo’n speciaal moment voor jou is?
Er is een verhaal in mijn tour dat anders is dan alle andere verhalen, omdat dit een verhaal is dat mensen in Tilburg nog steeds raakt. Het verhaal van Marietje Kessels. In het kort: een lief, 11 jarig meisje met blonde krullen dat op een dag verdwijnt en terug wordt gevonden op het verwulfsel van een kerk, gewurgd en verkracht. Een tragedie.
Op een avond in November liep er een klein meisje mee met mijn tour. 10 jaar oud, blonde krullen en bruine laarsjes, net als die arme Marietje Kessels. Volgens haar moeder kon ze het allemaal wel aan, maar vanaf het moment dat ik mij omdraaide keek ze vol afschuw naar mijn zwarte ogen en kroop ze weg bij moeder. Na twee verhalen kwam het gevreesde moment, het verhaal van Marietje… Met grote ogen, als een hert in koplampen luisterde ze aandachtig naar het verhaal van Marietje, het meisje dat zo op haar leek. Ik ging er vol voor en keek haar recht in de ogen bij het uitspreken van de laatste zin: “Maar laten we snel gaan, voordat [de dader] dit lieve kleine meisje in ons midden ontdekt.” Haar mond viel open, maar terwijl we verder liepen gebeurde er iets moois. Halverwege de route zocht ze geen steun meer bij haar moeder, maar liep ze steeds dichter bij mij, dichter bij mijn lamp, die haar zou beschermen tegen alle kwade geesten. De rest van de avond heeft ze vrolijk naast me gehuppeld, met haar blonde springerige krullen en de hele avond deed ze me denken aan die arme Marietje en haar gruwelijke lot.’ 

Wat is het leukste moment dat je al eens hebt meegemaakt tijdens je tours?
Ik ben nogal klein en rond, en mijn kostuum bestaat uit een grote jurk en een cape met een muts, waar een beetje een punt aan zit.  Naast mijn figuur en lengte draag ik ook nog eens een authentieke, loeizware seinlamp bij me, waardoor ik soms een beetje neig tot waggelen. Op een avond regende het hard, dus ik had mijn muts ver over mijn hoofd getrokken waardoor de punt recht omhoog stond. Een ongelukkige combinatie, bleek die avond, want een groepje hangjongeren riep naar mij: “Kijk! Het is de vervloekte kabouter!” Toen zag ik mijzelf in het raam: waggelend, met zwarte puntmuts en een groep mensen achter me die allemaal zo’n 30 cm langer waren dan ik. Ik kon mijn lach nauwelijks inhouden!’ 

Tot slot en uiteraard de belangrijkste vraag, kun jij ons verstellen waarom je Ghost Tours Tilburg moet hebben bezocht?
‘Tilburg is niet de eerste stad waar je aan denkt bij het horen van de term “Ghost Tour”.  Het heeft de reputatie “lillik” te zijn en niet veel historische gebouwen meer te hebben. Zo dacht ik er zelf ook over, tótdat ik in 2015 begon met het schrijven van mijn tour! In Tilburg is het een kwestie van weten waar je moet kijken en we hebben ook zeker een rijk verleden wat misdaad en gruwelen betreft! Zo werd de allereerste grote bankoverval van Nederland in Tilburg gepleegd en hadden wij net zoals Den Bosch en Breda een schepenbank + galg midden in de stad. Daarnaast is Tilburg de laatste tijd echt goed bezig wat vernieuwing betreft. Kijk bijvoorbeeld naar de LocHal; een prachtig pand dat op allerlei manieren in zijn historische waarde werd gelaten, maar tóch ook hypermodern is! 
Tilburg verdient een kans om zijn achterhaalde reputatie van lelijk eendje bij te stellen.  Al onze tours zijn mooi en de moeite waard, maar ik denk dat Tilburg voor menigeen de meest verrassende zal zijn!’ 

Nog enkele WIST-JE-DAT-JES: 

Wist je dat… De spoorlamp die ik met me meedraag ruim 5 kilo weegt? 

Wist je dat… Dat ik veel moeite doe om niet te laten merken hoe zwaar dit soms is? 

Wist je dat… Er regelmatig bezoekers bij mijn tour zijn die persoonlijk iets engs hebben meegemaakt op een van de locaties die wij bezoeken tijdens mijn tour? 

Tot slot willen wij Anne graag bedanken voor de prachtige verhalen en antwoorden en het doorstaan van dit kruisverhoor! Volgende maand zullen wij de mysterieuze geest van Assen aan het dit kruisverhoor onderwerpen. Wordt vervolgd…