INTERVIEW ASSEN

Wat is jouw leukste moment tijdens je tour?
Ik geniet zelf enorm van het begin van de tour, de laatste minuten voordat we beginnen en het publiek zichtbaar gespannen is terwijl ze afwachten wat er gaat gebeuren. Het moment dat ik mijn eerste woorden uitspreek en mijn ‘ghost lach’ laat schallen door de duisternis is voor mij elke avond weer genieten. Die lach achtervolgt me inmiddels ook een beetje. Tijdens de tour lach ik veel om al het ongeluk dat de Asser bevolking is overkomen en die lach is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een herkenningspunt van bezoekers en fans. Het gebeurt tegenwoordig zelfs wel eens dat ik ergens als Hans aanwezig ben en heel hard om iets moet lachen en dat mensen die de tour mee gelopen hebben me dan aan mij lach herkennen.

Welk moment zal je nooit meer vergeten?
Dat zijn eigenlijk twee momenten. Het eerste moment wat ik nooit zal vergeten vond plaats tijdens mijn allereerste tour ooit. Ik vertel in de tour een verhaal over een watermonster. De hoofdpersoon van dit verhaal is de boerendochter Lammigje. Lammigje beleeft in het verhaal een bloedstollend avontuur wat ze bijna niet na kan vertellen. Halverwege dit verhaal tijdens de eerste tour begint een oudere mevrouw langzaam bij mij en de groep weg te lopen. Tegen het einde van mijn verhaal staat ze bijna aan de andere kant van de stoep. Toen het verhaal was afgelopen liep ik even naar toe om te vragen of ze in orde is. Ze keek me met grote ogen aan en vertelde me dat ze ook een boerendochter is en dat ze Lammigje heet. Ze voelde zich opeens niet meer veilig bij de locatie van het verhaal en tot de dag van vandaag denk ik elke keer eventjes aan haar als ik dit verhaal vertel…

Mijn andere onvergetelijke moment vond plaats op de kop van de Vaart bij ons in Assen. Een prachtige locatie waar ik op een bankje stap om mijn verhaal te vertellen. Ik sta bij dit verhaal met mijn rug naar het water van een lang recht kanaal en meestal is het hier rustig tijdens de tour. Ik ging de bewuste avond van deze herinnering helemaal op in mijn verhaal en had niet gemerkt dat er een bejaard echtpaar met fietsen achter me was gaan staan. Op het spannendste moment van het hele verhaal stapte de man opeens naar voren en riep heel hard “BOE” in mijn oor. Ik ben zo erg van de man geschrokken dat ik van de bank viel en vijf minuten de slappe lach heb gehad voordat ik verder kon gaan met mijn verhaal.

Wat is het leukste feit dat je hebt gevonden over jouw stad in je voorbereidend onderzoek?
Halverwege de tour vertel ik een kort verhaal over een moord in het Asserbos in 1892. Tijdens onderzoek voor dit verhaal kwamen we een kort stukje uit de Telegraaf tegen. In de krant die toen al een sensatie krant was staat geschreven dat een van de duimen van het slachtoffer nog nauwelijks aan zijn hand hing. Elke keer dat ik dat verhaal vertel moet ik weer lachen om dit griezelige detail.

Wat is je favoriete verhaal?
Mijn favoriete verhaal is het eerste verhaal dat ik in de tour vertel bij de locatie van de eerste gevangenis van Assen. Dit verhaal brengt iedereen meteen in de juiste stemming voor de rest van de tour en het is heerlijk om te vertellen. Er zit veel duistere humor in en gelukkig voor mij… erg veel slachtoffers…

Wat is favoriete locatie?
Aan het einde van de tour sta ik op het bordes van een prachtig pand op een historisch plein in het centrum van de stad. Ik kijk hier uit over mijn publiek en het is een geweldig moment om even terug te kijken op de avond en de reacties van het publiek in me op te nemen. De prachtige historische panden die om ons heen staan dragen hier bij aan een totaalbeleving die haar weerga niet kent.

Waarom moet je GT Assen hebben bezocht?
Dat Drenthe een provincie is met veel geschiedenis weten de meeste mensen wel. Maar dat er over Assen ook heel veel te vertellen is verbaast mensen soms. Ik hoor vaak na afloop van de tour van bezoekers dat ze stomverbaasd zijn dat er zoveel over Assen is te vertellen. En in de tour raak ik natuurlijk nog maar een klein stukje van de Asser geschiedenis aan, de duistere geschiedenis welteverstaan. Ik denk dat iedereen daarom naar de Ghost Tours Assen moet komen kijken en versteld kan staan van al het gruwelijke dat de stad je te bieden heeft.

Wist je dat… ik zo’n groot hoofd heb dat mijn zwarte hoge hoed speciaal uit Engeland moest komen? Er was geen hoed in mijn maat verkrijgbaar in Nederland.
Wist je dat… Ik meestal in kostuum met het openbaar vervoer naar de startlocatie van de tour ga. Er zijn al behoorlijk wat buschauffeurs geschrokken wanneer ze mij bij de bushalte zien staan met mijn lantaarn.