Interview: Den Bosch

In deze derde nieuwsbrief van het jaar, nemen we opnieuw een kruisverhoor af, bij een van de geesten uit het geesten genootschap. Graag laten wij de persoon achter de mysterieuze stadstours aan u zien. Deze maand interviewen we Marc van Creij, hij is de mysterieuze gids van Ghost Tours Den Bosch en lid van het geesten genootschap sinds 31 oktober 2016.  

Wat is jouw leukste moment tijdens je tour?
Tijdens het schrijven van één van de verhalen in de tour van Den Bosch, ontstond al snel het idee om in de muziek een speeldoosje te laten klinken. Uiteraard bestaan er duizenden varianten van muziekdoosjes, helaas niet met de zelf gearrangeerde muziek van een oud Bosch kinderliedje. Digitaal kregen we het wel voor elkaar om het speeldoosmuziekje erin te stoppen. Tóch bleven we dromen en hopen dat het op een moment zou lukken om een tastbaar muziekdoosje te laten horen. Na lang zoeken bleek er in Nederland slechts één plek te zijn waar er doe-het-zelf pakketten worden verkocht. Tot dat moment dachten wij dat dit helemaal niet verkocht werd in Nederland. Per toeval liepen we er afgelopen zomer tegenaan in Utrecht. Sinds de start van dit seizoen zorgt het muziekdoosje voor een fantastisch nieuw effect, omdat het muziekdoosje en het wijsje dat er dan klinkt, zorgen voor een ‘plot twist’. Het was al een bijzonder geluid, nu, na het toevoegen van het echte muziekdoosje en het moment dat alles dan samen komt, het verhaal, de muziek en het fysieke doosje dat door een van de stervelingen wordt aan gezwengeld, zorgt dit voor bijzondere reacties!

Welk moment zal je nooit meer vergeten?
Het leuke aan het door de stad wandelen in ‘character’ is dat je wel eens bijzondere reacties krijgt. Mensen verwachten je niet zo en de blikken die mensen dan trekken, alsof ze dromen, zo verwonderd. Een enkeling geeft wel eens een reactie een van die momenten zal ik nooit vergeten. Er passeert op een avond een groepje mannen. Zij hadden duidelijk nog nooit gehoord van het bestaan van Ghost Tours. Zegt een van de mannen, duidelijk niet afkomstig uit Den Bosch. ‘Wat is dit nou weer?!’ waarop een van de andere mannen, duidelijk wel een Bosschenaar zegt ‘Oh, ja dè is normoal hierre’. Ik moest moeite doen om mijn lach in te houden, want het klopte wel wat deze passant vertelde. In ’s-Hertogenbosch kan eigenlijk alles en gebeuren er door het jaar heen wel meer bijzondere dingen waar figuurlijk gezien niemand van op of om kijkt.

Wat is het leukste feitje dat je hebt gevonden over jouw stad in je voorbereidend onderzoek?
Jan die van de toren springt, als je dat zo voor het eerst hoort denk je, die is gek, maar wanneer u het hele verhaal kent is dit slechts het begin van alle gekte. Leuk om dit feitje te ontdekken in het archief en er later achter te komen dat dit verhaal ook tijdens de rondleiding in de Sint-Janskathedraal wordt verteld.

Wat is je favoriete verhaal?
Mijn favoriete verhaal is het verhaal over Wolfgang, bij het voormalige rijksarchief van Noord-Brabant, gelegen aan het Anne Frankplein waar nu het Joodse monument staat. Dit archief bevindt zich hier allang niet meer. Het laat zich raden dat de reden verscholen zit in het verhaal dat ik daar vertel. Een ding is zeker, het spookt er nog steeds.
Voor mij als geest is dit een fijn moment, omdat het vrij in het begin van de tour is en ik daar ontzettend lelijke dingen mag zeggen als Nazi-hoofdarchivaris, woorden die ik normaal nooit zou durven zeggen. Dit moment is altijd een graadmeter voor de rest van de avond, ik kan op dat moment voelen wat voor groep mensen ik mee heb. De stilte aan het einde van dit verhaal is altijd machtig!

Wat is je favoriete locatie?
Aan de voet van de Sint-Jan ligt het markante plein ‘De Parade’. Op dit plein worden ieder jaar, vele evenementen en festiviteiten georganiseerd en dat al eeuwen lang. ‘Deze bijzondere plek, met als blikvanger de reusachtige Sint Janskathedraal, zorgt ervoor dat ik mijzelf in de tijd waan waar de Ghost tour verhalen zich afspelen. Een andere tijd dan nu, een tijd vol zondes.
Dit decor helpt niet alleen mijzelf, maar voor stervelingen is dit de meest herkenbare plek van de tour. Een plein waar de meesten vaker zijn geweest.’

Waarom moet je GT Den Bosch hebben bezocht?
Tijdens Ghost Tours Den Bosch zie je de stad van een geheel andere zijde. Zelfs voor de ras echte Bosschenaar is het verassend, want we doen juist plekken aan waar je normaal niet komt of waar je het bestaan niet van wist. Kortom; een verassende wandeling door het donkere Den Bosch.

Wist je dat.. ik gedurende het eerste jaar, mezelf omkleedde in café de Keulse Kar.
Wist je dat.. de politie mij wel eens staande heeft gehouden om te vragen waarmee ik bezig was, op mijn weg naar het startpunt toe. Ze dachten dat ik een ‘killer clown’ was.
Wist je dat.. ik ze toen mijn kaartje heb meegegeven en heb uitgenodigd om een keer mee te wandelen en dat ze dit nog niet hebben gedaan.