Geestige leestips om je niet bij te vervelen

De Ghosttour in Oisterwijk mag weer lopen, maar we moeten nog héél even wachten tot de opening van andere tours, binnen theaters en bioscopen. Zodat je je niet hoeft te vervelen in de zon, hebben wij wat griezelboekentips op een rijtje gezet en we hebben hierbij natuurlijk aan het hele gezin gedacht:

Voor Volwassenen:

Thomas Olde Heuvelt – HEX
Er zijn niet veel Nederlandse schrijvers van horrorboeken en Thomas ontdekte dit gat in de markt! Dit boek, waarmee hij ook succes in het buitenland boekte, is niet voor de weekhartigen onder ons…
Het pittoreske dorpje Beek is in de greep van de zeventiende-eeuwse Wylerheks, die met haar dichtgenaaide mond en ogen de bewoners de stuipen op het lijf jaagt. Haar aanwezigheid is een lang bewaard geheim, maar wanneer een groep jongeren viral besluit te gaan, laat de heks de gemeenschap afglijden naar middeleeuwse praktijken…

Shirley Jackson – De geesten van Hill House
Een klassieker als het gaat om spookverhalen en ook nog eens verfilmd door Netflix! Het leuke van deze serie: Er zitten nauwelijks schrikeffecten in (oké, een paar wel, maar het is te doen). Echt iets voor Ghost Tours liefhebbers dus! Maar éérst lees je natuurlijk het boek: Eleanor Vance, een jonge, getroebleerde vrouw, overnacht in het gezelschap van drie anderen in Hill House, waarvan men zegt dat er paranormale gebeurtenissen plaatsvinden. Langzamerhand krijgt het huis grip op de vier personages, met verregaande consequenties…

Voor jong volwassenen:

Er zijn best wat griezel en horror boeken in het Nederlands voor kinderen en volwassenen, maar voor de categorie er tussenin, wordt het wat lastiger. Daarom hebben wij 2 boeken van Engelse schrijvers uitgezocht, die helaas nog niet vertaald zijn in het Nederlands. Wellicht komt dat nog in de toekomst!

Victoria Schwab – City of ghosts
Deze (tot nu toe) 3-delige boeken serie gaat over Cassidy Blake, een doodgewoon tienermeisje op een doodgewone school en haar beste vriend Jacob. Niets bijzonders zou je zeggen, behalve dat Jacob harstikke dood is. Sinds Jacob’s geest haar leven redde, is hij altijd bij haar, maar sinds die bijna dood-ervaring, kan ze ook communiceren met de gene zijde. Ze doet ondanks alles erg haar best om niet teveel op te vallen, maar dat valt niet mee als je ouders een TV programma maken over geesten…

Adriana Mather – How to hang a witch
de Salem heksenprocessen en “mean girls” in één! Samantha Mather verhuist met haar stiefmoeder haar Salem, om in het oude huis van haar oma te gaan wonen. Helaas wordt ze daar niet bepaald met open armen ontvangen. Sam stamt namelijk af van Cotton Mather, de veroorzaker van de Salem heksenprocessen en de nabestaanden van de slachtoffers (de “heksen”) zijn dat nog niet vergeten. Een groepje mysterieuze meisjes heeft het vanaf dag één op haar gemunt, want sinds Samantha naar Salem kwam, gebeuren er duistere dingen… Leuk weetje: De schrijfster van dit boek stamt écht af van Cotton Mather en heeft thuis een kist vol met griezelige oude foto’s en dagboeken van de beste man. Brrr…..

Voor de kinderen:

Paul van Loon – de Griezelbus
Deze schrijver heeft nogal wat aanbod als het gaat om Griezelboeken, maar deze klassieker kan echt niet missen in de boekenkast van het griezel minnende kind! Stel je voor, je gaat op schoolreisje. Maar de bus die voor de school stopt, is geen gewone bus. Hij is beschilderd met afbeeldingen van spoken, skeletten en andere vreemde figuren. Op de zijkant staat met grote letters: “De Griezelbus”. Als de bus gaat rijden, vertelt schrijver Onnoval griezelverhalen. Eén van de passagiers heeft een akelig geheim… Durf jij in te stappen?

Kippenvel is niet één boek, maar een hele boekenverzameling, bestaande uit verschillende griezelverhalen. Voor iedereen zit er wat bij! Houd je van monsters? Dan is “Monsterbloed” helemaal jouw ding! Vind je vampiers leuk? Lees dan “Een vampier wordt wakker”. Houd je het toch liever bij spoken? Dan is “Het spookt bij de buren!” jouw boek!