De BHIC podcast over marietje kessels en de Ghost Tour

Groot nieuws

Wie kent hem niet: Die ene oom die het tijdens een voetbalwedstrijd niet kan laten om luidkeels commentaar te leveren op de spelers. Ze horen hem niet, maar hij  gebaart hartstochtelijk naar de TV en vervloekt zijn eerstgeborene bij elk gemist doelpunt.
Zo zit onze gids (Anne) die avond ook op de bank; koptelefoon op haar oren, raaskallend als een dwaze. Ze luistert naar de podcast van het BHIC, oftewel het Brabants Archief, over Marietje Kessels. Er is ‘nieuw’ (teruggevonden) bewijsmateriaal aangetroffen in een oud dossier. De Post-its en aantekeningen vliegen door de kamer net als 10 jaar geleden, toen ze de Ghost Tour schreef.

Onnozele vraag
Het is een tikkie onfortuinlijk dat de broer van aardse assistent Erik juist die avond besluit om langs te komen. De rondvliegende papierprojectielen hadden hen al naar de tuin verjaagd, maar het HR++ glas van de schuifpui kan ook daar de passie nauwelijks dempen. Om de haverklap opent die schuifpui en dan laat ze al zeverend over bloedvlekken en kerkelijke macht, allerlei plaatjes zien.

Het is allemaal erg verwarrend voor de visite, die de complete context van dit verhaal mist. Hij knikt beleefd en en vraagt of het wel goed met haar gaat. Erik neemt nog een slokje: “Jawel, ze hebben nieuw bewijs gevonden in de Marietje Kessels zaak, vandaar.”

Broerlief heeft vrijwel meteen spijt van zijn volgende vraag: “Wie is Marietje Kessels?”
De arme drommel woont in Breda.

Met een snuk gaat de schuifdeur open. Als een soort verknipte versie van de miniplaybackshow, maakt de gids haar entree in een werveldwind van papier. Ze haalt diep adem en een eindeloze spraakwaterval klettert tegen ieders trommelvliezen. Aan het eind van de avond begrijpt zélfs een Bredanaar:
De vondst van dit verloren bewijs is groot nieuws!

Bijzondere vondst

Podcastmakers Marilou en Christian werken in het Brabants archief en doen een opmerkelijke vondst: Ze vinden een deel van het dossier Marietje Kessels dat verloren werd gewaand!

Dat zit zo: in 1918 stapt Henri Breithaupt het politiebureau binnen en bekent de moord op Marietje. Wat blijkt? Hij heeft last van psychische problemen en is ervan overtuigd geraakt dat hij de dader moet zijn. Dit blijkt echter niet te kloppen.

Omdat zijn bekentenis in de eerste instantie wel serieus wordt genomen, worden er wel stukken opgevraagd uit de oude zaak.  Na de afhandeling blijven ze steken in zijn dossier en daar blijven de originele documenten meer dan 100 jaar verborgen. Totdat een vrijwilliger ze per toeval aantreft!

In dat dossier zitten onder andere nóg meer anonieme briefjes en verklaringen, waaronder verhoren van misdienaars. Het bevat ook een opvallende brief van de pastoor himself, die zichzelf opnieuw erg verdacht maakt.

BHIC podcast over marietje kessels

Het lijkt in eerste instantie alleen een mooie vondst voor de kenner, maar het maakt véél meer los dan gedacht! De reacties stromen binnen en ook onze gids kan haar enthousiasme niet bedwingen.

Omdat de Podcast veel onbesproken laat (dat kan ook niet anders), sturen wij een enthousiaste mail naar makers Marilou en Christian. We vragen of ze Ed Schilders kunnen uitnodigen, want wij zijn erg benieuwd naar zijn visie op dit ‘nieuwe’ bewijs! Zij besluiten echter om ons te verrassen: Diezelfde week lopen ze mee met onze tour om opnames te maken voor hun vervolg op deze podcast. Niet zozeer omdat wij iets vertellen dat zij nog niet weten, maar omdat tijdens onze tour één ding voelbaar is:
Marietje leeft.

Dat komt blijkbaar goed over bij Marilou en Chistian, want aan het eind van de avond worden wij uitgenodigd… Om de stukken in het écht te komen bekijken!
Dat zou een bijzondere middag worden en natuurlijk delen we graag met jullie wat ons opviel in het dossier. Foto’s hiervan zie je in ons volgende bericht (opent in nieuw tabblad)

Hoe en óf de opnames van onze tour in de podcast van het BHIC worden verwerkt, weten we nog niet. Wij raden jullie sowieso aan om de vorige afleveringen alvast te beluisteren:
Klik hier voor alle podcasts over Marietje (opent in nieuw tabblad)