Marietje Kessels; ons bezoek aan het archief

Daar zit je dan…

…met het dossier van de moord op Marietje Kessels in je handen. We hebben het vaker digitaal gezien en op foto’s maar dit… Dit voelt toch anders. Broos papier, ouderwetse handschriften en lakzegels; het lijken wel filmrekwisieten, maar dat zijn ze overduidelijk niet.
Dit is echt. Heel echt en nu ook heel dichtbij.

Het effect van haar naam
Elke touravond rond 9 uur word ik plots omringd door boze fronsen en giftige blikken die in mijn richting staren. Ik hoef hiervoor maar twee woorden te zeggen: Marietje Kessels.
Ik zie meteen wie de niet-Tilburgers zijn; zij kijken verwonderd om zich heen, overvallen door de omgeslagen sfeer. Terwijl haar verhaal zich langzaam ontvouwt, zie ik het onderscheid tussen Tilburger en toerist geleidelijk vervagen. Na een paar minuten lopen alle gezichtsuitdrukkingen synchroon. We wisselen tussen ontroering, ongeloof en verontwaardiging.

In de laatste zin van het verhaal maak ik een wrede grap, ten koste van de dader welteverstaan. We zijn weer terug in het heden, de lol mag weer naar de voorgrond, maar dat meisje blijft ons allemaal bij.

Meer dan ‘een verhaaltje’
Op mijn eerste touravond heb ik gezworen dat Marietje Kessels nooit ‘een verhaaltje’ zou worden.  Ik vreesde dat zij na de honderdste keer als een sprookjesfiguur zou gaan aanvoelen. Dat is gelukkig nooit gebeurd, daar heb ik voor gezorgd, maar na onze dag in het archief is die vrees totaal verdwenen. We waren er diep van onder de indruk!

Tip: Eerst weten hoe het ook alweer zat met die moordzaak? Lees eerst ons vorige bericht!