Marietje Kessels; hoe zat het ook alweer?

Toen onze tour nog maar een tourtje was, doken wij in de archieven om Tilburgse legendes te ontrafelen.
Niet alleen het archief, maar ook een praatgrage Tilburgse oma en spontane gesprekken met stadsbewoners bleken een fantastische bron! Eén naam kwam steeds maar weer naar voren: Marietje Kessels.

Als gids van de Ghost Tour en tevens Tilburgse, kende ik haar naam wel, maar niet de details.  Zoals half Brabant ben ik traditioneel Katholiek opgevoed, dus alles wat ik erover wist, was in mysterie gehuld. Daarom kocht ik hét boek over de moord op Marietje: ‘Moordhoek’ van Ed Schilders. Wanneer ik het geld over de toonbank schuif, verbaas ik me dat de bliksem niet ter plekke inslaat! Ik lees het in één ruk uit en sta meteen voor de volgende uitdaging:
Hoe ga ik zo’n hartverscheurend onrecht in woorden uitdrukken, met eerbied, in pakweg 6 minuten?

Het oorverdovende zwijgen van mijn eigen kerk raakt me nog het meest. Het Vaticaan houdt vol; zij weten van niets! Het ontsteekt in mij een vlammende toorn zó vurig, het zou me niets verbazen als Vaticaanstad op een van de touravonden spontaan vlamvat.

Onze gasten voelen dit duidelijk ook, want aan het einde van de tour zijn er vaak vragen over haar. Wij houden het in ons verhaal bij de speerpunten, maar ik kan erover napraten tot je oren bloeden! Om de KNO-poli van Tilburg te ontzien zet ik het nu daarom op digitaal papier.
Het begon als ‘korte samenvatting’, maar net zoals die gesprekjes na de tour liep het al snel uit de hand!

Het werd uiteindelijk:
Ghost Tours’ zeer uitgebreide (maar toch nog steeds globale!) samenvatting van de zaak, speciaal voor de liefhebber.
Ga er gerust even voor zitten!

Haar laatste dag