Marietje Kessels; hoe zat het ook alweer?

Moordhoek – de moord op Marietje Kessels in Tilburg

De aarde trilt onder mijn voeten als ik het beruchte boek Moordhoek schuchter over de toonbank schuif. Het zijn mijn Katholieke voorouders die zich omdraaien in hun graven…
10 jaar geleden sta ik op het punt om aan het onderzoek voor de Ghost Tour te beginnen. Het is mij meteen duidelijk dat ik absoluut niet om de moord op Marietje Kessels heen kan. Haar naam wordt veelvuldig genoemd en meestal in één adem met het beruchte boek Moordhoek van Ed Schilders. Ik haast mij naar de boekhandel.

Dit is voor mij het begin van een flinke worsteling met haar verhaal. Het hartverscheurende onrecht is moeilijk in woorden uit te drukken, maar het moet ook met eerbied, in pakweg 6 minuten. Kan dat wel? En vooral, moeten we dat wel willen?

De kerk
Wat me uiteindelijk overtuigt is het oorverdovende zwijgen van mijn eigen Katholieke kerk. Een gruwelijke moord in een kerk en Het Vaticaan weet van niets. Een pastoor die getuigen intimideert en Het Vaticaan weet van niets. Kranten over de hele wereld schrijven over onze Noordhoekse Kerk, Marietje, De Gruweldaad en Het Vaticaan zwijgt: Ze weten van niets!

Het ontsteekt in mij een vlammende toorn zó vurig dat ik soms vrees dat Vaticaanstad op een van de touravonden spontaan vlamvat! Mocht het zo zijn; Mea Culpa, maar helaas. Katholiek of niet, een échte Tilburger zwijgt niet.

Meer over Marietje Kessels
Ik ben tevreden met het eindresultaat in mijn tour, maar er is zoveel meer te vertellen dan ik in die 6 minuten kan uitleggen. Daarom maakte ik voor deze nieuwsbrief een korte samenvatting van de zaak. Jazeker, dit is kort! Dit is slechts een vlokje op het topje van een ijsberg die imposant genoeg is om een hele vloot supertankers te doen zinken! Voor een completer plaatje verwijzen wij je graag naar onze bronnen, dit is slechts een voorproefje.

Haar laatste dag